RESEPI RAMADHAN
Ayam Panggang Bermadu
Bahan-bahan:
1kg kepak ayam
1 senduk besar minyak bijan
2 senduk besar madu (kalau u suka manis, tambahkan lagi )
sedikit serbuk lada sulah (sesuka hati, siapa yang suka pedas,
tambahlah lagi)
sedikit garam secukup rasa
Cara memasak:
Gaulkan ayam bersama madu, minyak bijan,
serbuk lada sulah & garam hingga rata. Perapkan semalaman atau lebih dan
selepas tu, boleh lah dipanggang ayam tu.....
Udang Masak Serai Wangi
Bahan-bahan:
600 gm udang harimau - digoreng setengah masak
4 batang serai
100 gm cili kering
100 gm bawang merah
100 gm cili merah
70 gm bawang putih
70 gm halia muda
3 sudu besar pati asam jawa
30 gm belacan bakar
100 gm pati santan
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
- Kisar halus
serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan halia
muda.
- Tumis hingga
wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair.
- Masak atas
api sederhana hingga kuah pekat
- Masukkan pati
santan dan udang.
- Masak hingga
naik bau.
Ikan Siakap Kukus
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar
3 sudu besar sos tiram
2 susu besar sos cili
2 susu besar sos tomato
1 sudu gula
4cm halia - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang besar - dimayang
3 tangkai daun sup(saderi)
1/2 biji limau nipis
garam secukup rasa
Cara memasak:
- Cuci ikan dan
belah dua jangan sampai putus lumur garam dan gula (kurangkan jika tak
suka manis).
- Masukkan ikan
dalam pinggan bujur, tabur bahan yang dimayang tadi.
- Tuang
ketiga-tiga sos tadi.
- Kukus selama
10minit (hingga masak). tabur hirisan daun sup tadi dan perah limau
diatasnya.
Ikan Masak Berlada
Bahan-bahan:
3 ~ 4 ekor ikan sembilang
10 biji cili merah - dikisar
2 batang serai - dititik
1 ulas bawang besar - dimayang kasar
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
air limau kasturi
sedikit garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
- Ikan disiang,
lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
- Dengan
menggunakan minyak yang sama tumiskan bawang putih dan halia yang telah
ditumbuk tadi. Bila dah berbau harum (garing) masukkan cili merah
yang telah dikisar, garam dan gula, kacau dan biar sampai pecah
minyak.
- Masukkan ikan
yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sebati. Masukkan bawang
besar yang dimayang kasar, kacau hingga agak layu.
- Curahkan air
perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.
Ikan Kerapu Masak Asam Manis
Bahan-bahan A:
1 ekor ikan kerapu
120gram tepung jagung
1 biji telur ayam
Sedikit minyak
(untuk goreng)
Garam secukup rasa
Bahan-bahan B:
5 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
3cm halia
1 batang serai - dititik
1 helai daun pandan
3 sudu cili sos
1 sudu cili giling
Sedikit kunyit hidup
3 sudu tomato sos
3 cawan air
Sedikit cuka masak
Garam secukup rasa
Cara memasak:
- Gaulkan
bahan-bahan $b!f (ba $b!g (b dan goreng hingga rangup.
- Untuk
sosnya,panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia,
daun Pandan dan serai sehingga bau naik.
- Masukkan cili
giling dan kunyit.kacau sehingga naik minyak.
- Masukkan air,
tomato sos,cili sos dan bahan perasa.kacau sehingga mendidih.
Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
- Gorengkan
bahan-bahan taburan dengan sedikit minyak ke atas hidangan tadi.
Untuk hiasan:
Bawang besar, cili merah, gree pepper,
nanas dan timun.
Ayam Masak Cendawan Ala
Cina
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
8 keping Cendawan hitam - direndam 1/2 jam
1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
6 ulas bawang putih - dicincang
4 ~ 5 tangkai cili padi
Sedikit kicap lemak manis
Sedikit sos tiram
Cara memasak:
- Ayam dibasuh
dan dipotong kecil2. Cendawan yang dah lembut ditoskan, buang
tangkainya dan dipotong 4 (memanjang).
- Panaskan
minyak dan tumis halia. Bila dah naik bau (halia dah kekuningan)
angkat halia dan buang. Kalau tak buang pun tak apa.
- Masukkan
bawang besar, bawang putih dan cili padi. Tumis hingga naik bau baru
masukkan ayam. Kacau sekejap.
- Masukkan kicap
dan sos tiram. Kuantiti kicap terpulang. Tak payah letak garam
sebab sos tiram dah memang masin. Kalau untuk yang kuat masin,
bolehlah letak garam sedikit. Kacau.
- Selepas tu,
masukkan air secukupnya (dalam 2 cawan biasa).
- Bila dah
mendidih baru masukkan cendawan. Kecilkan api dan biarkan hingga
kuahnya pekat. (biasanya dalam 10 hingga 15 minit).
Pajeri Nenas
Bahan-bahan:
Rempah tumis (Kulit kayu manis,bunga lawang, pelaga)
Sedikit serbuk kunyit
4 biji bawang merah ]
2 biji bawang putih ] Dihiris memanjang
Biji sawi
gula sikit
garam secukup rasa
Lada merah/&hijau dibelah memanjang (jgn sampai putus)
Nenas dipotong bulat dan 4, rebuskan dan ditoskan air
Cara memasak:
- Tumiskan
rempah tumis tadi masukkan bawang merah dan putih, bila naik bau masukle
serbuk kunyit.
- Kemudian
masuk nenas yg dah siap tos tu, gula sikit dan garam secukup rasa.
- lepas tu
masukla pulak lada dan biji sawi (masa masuk lada nie tk usahle sampai
lunyai pulak-golek-golekkan ajele kat dlm kuali tu sikit-sikit).
Mee Hailam
Bahan-bahan:
1 kg mee/kueh teow/mee hoon (6/8 orang)
6 biji bawang putih (tumbuk/penyekkan)
rencah ayam/udang/sotong
sos tiram
garam secukup rasa
6 biji cili api
3 sudu besar tepung jagung (cairkan dalam setengah cawan air
sejuk)
sayur (kobis bunga/sawi/carrot/baby corn)
Cara memasak:
- Tumiskan
bawang putih dan cili api.
- Kalau dah
garing letakan rencah, kemudian letak air 3 cawan dan garam secukupnya.
- Masukkan sos
tiram setengah botol kecil.
- Kemudian
masukkan air tepung jagung utk pekatkan kuah.
- Masukkan
sayur2 an dan mee.
Ketam Bertelur
Bahan-bahan:
2 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan
dibelah dua.
3 sudu sos tiram
3 sudu sos cili
3 sudu cili yang dah diblend
7 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih yang agak besar
sepotong halia
sebiji telur
garam
sedikit gula
sedikit minyak untuk menumis
bawang besar
Cara memasak:
- Tumbuk cili,
bawang putih, bawang merah dan halia tumiskan sehingga bangkit baunya
- Masukkan
secawan air
- MAsukkan
ketam, tutup kuali sehingga 10 minit
- Masukkan
segala sos, gula dan garam secukup rasa
- Bila semua
dah nampak macam sebati, masukkan telur yang dah dipukul,
- Kacau
cepat-cepat supaya telur tak berketul.
Ayam Kepak Masak Minyak Bijan
Bahan -bahan:
Beberapa ketul kepak ayam/drumstick ke apa2 lah
Sesame oil/Minyak bijan
Serbuk lada hitam
Fish sauce/Sos ikan
Bawang putih 5 ulas ( Potong nipis2)
Sos tiram
Cara memasak:
- Lumurkan
ketul2 ayam tu dgn minyak bijan, sos tiram, sos ikan(jgn banyak sesangat
- secukup rase). Campurkan bawang putih yg dihiris. Perapkan
lbh kurang 1 jam.
- Sejam
kemudian angkat, taburkan serbuk lada hitam (terpulang ikut
kepedasan).
- Panaskan
oven, Masukkan dalam oven lbh kurang 30 minit. Setiap 10 minit
hendaklah tambah sos ikan terhadap ketul ayam tadi.
Nehari (Kari Kambing Kashmir)
Bahan-bahan:
1 camca besar garam masala
4 ulas bawang putih dicincang halus
2 cm halia dicincang halus sedikit garam
2 camca kecil serbuk cili
1 camca besar serbuk ketumbar
1/2 camca kecil serbuk buah pala
1 camca besar serbuk jintan kasar
1 camca besar paparika
4 labu bawang besar dihiris nipis
1kg daging kambing didadu ( Bahagian kaki )
150ml Tairu
2 camca besar tomato puri
1/2 cawan kacang dhal direbus sampai lembut dan dimesin
1/2 cawan daun ketumbar dicincang halus
2 biji cili hijau dihiris
Minyak Vesawit untuk menggoreng
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara memasak:
- Gaulkan
daging kambing dengan sedikit garam dan garam masala dan goreng
sebentar. Keluarkan dari periuk dan asingkan. Dalam periuk yang sama
tumis bawang besar sampai kuning dan garing lalu di masukkan semula
daging tadi.
- Masukkan
semua bahan-bahan yang lain ke dalam daging kecuali dhal dan kacau rata
dan dikecutkan selama 10 minit.
- Masukkan air
dan Dhal didihkan sampai empuk. Tambahkan garam dan taburkan daun
ketumbar dan cili hijau.
Ikan Tiga Rasa
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap / kerapu
sedikit bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia
2 biji tomato (agak masak)
6 biji cili merah
10 biji cili padi
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
sedikit gula, garam
bhn utk dikisar
Cara memasak:
- Goreng ikan
(spt biasa) garing / separuh garing (terpulang). Toskan
minyak.Ketepikan.
- Tumis bawang
putih (naik bau) + bhn kisar
- Masukkan
semua sos tadi, gula, garam dan sedikit air
- Tuang atas ikan
Ikan Pari Lemas!!!!
Bahan A:
1 bahagian ikan pari yang telah di potong (sederhana
besar)
- di basuh bersih
- sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh di
muatkan dengan ikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai,
biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak
balut hemper! supaya senang nak balut ikan pari tu.
- letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan dulu ikan
tu releks)
Bahan B:
5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam
batang mancis)
2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus
2 batang serai di mayang halus
1 helai daun limau purut di koyak empat
25 biji cili padi di mayang halus
halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong
memanjang
1biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos minyak ikan
sedikit ajinamoto
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula
Bahan C:
10 biji limau kasturi
Cara memasak:
Campurkan kesemua bahan B, dan gaul sehingga rata, kemudian
masukkan kedalam bahan A. barulah bahan C di perah keatasnya, balut ikan pari
tadi dengan rapi dan kemas. biarkan selama 15 minit untuk dia mesra dengan
kesemua bahan-bahan tadi. lepas tu kukus/bakar selama 20 minit
Tandoori Kurau
Bahan-bahan:
3 keping ikan kurau
1 biji liamu purut
1 sudu besar halia (dicincang halus)
2 biji bawang putih (dicincang halus)
5 sudu besar yoghurt
1 sudu kecil serbuk cili 10 gm serbuk ketumbar
10 gm jintan halus
Setangkai daun ketumbar (dipotong halus)
Garam dan lada hitam secukup rasa
2 sudu besar minyak sapi
Cara:
- Gaul bawang
putih, halia, yoghurt, serbuk cili, rempah, garam dan lada hitam dalam
sebuah mangkuk.
- Ikan kurau
dibersihkan dan perap sekurang-kurangnya tiga jam.
- Setelah itu,
sapu sedikit minyak sapi dan panggang selama 15 hingga 20 minit.
- Hidangkan
bersama roti atau nasi.
Tom Yam
Bahan-bahan:
Ayam - 1/4 ekor (dipotong kecil)
Daging - 250 gm (dipotong kecil)
Udang - terpulang pada tukang masak
Bahan A –
Blenderkan Halia
3 inci Bawang merah
6 ulas Cili api
20 biji (seeloknya yg dah masak berwarna merah)
Bahan-bahan lain
Minyak masak - 1/5 cawan
Serai - 6 btg serai (diketuk) - lebih pun boleh
Lobak merah - 2 btg (dipotong)
Bunga kubis - 150 gram
Putik jagung - 2 bungkus
Tomato - 3 biji (potong 4)
Bawang besar - 3 biji (potong 4)
Daun limau purut - 3 atau 4 helai
Limau nipis - ambil airnya, dan ikut keperluan
Batang saleri - 2/3 btg dari sepokok (potong panjang 1/2 in)
cili api - diketuk (jika rasa perlu untuk tambahkan kepedasan)
Sos ikan - dalam 1 atau 2 sudu
Air
Garam
Bahan perasa - jika berminat
Cara memasak:
- Panaskan
minyak dalam periuk, dan tumiskan bahan2 yang dikisar (Bahan A).
- Masukkan juga
serai yang telah diketuk. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan
daging yang telah dipotong. Masak sehingga empuk. Dalam proses ini,
sedikit air perlu !
- ditambah,
hanya utk menyempokkan daging.
- Bila daging
telah empok, masukkan ayam. Masak lagi sehingga ayam 3/4 masak.
Tambahkan air hingga paras air tu... 1 1/2 kali ganda dari bahan2 yang
ada didalam periuk tu.
- Masukkan
udang jika berminat. Masak lagi hingga air mengelegak.
- Masukkan
lobak merah, putik jagung dan bunga kobis. Masukkan juga daun limau
purut. Cili api yg telah diketuk (pastikan dulu tahap kepedasannya -
mungkin anda telah berpuas hati).
- Masukkan
jua... tomato dan bawang besar, serta batang saleri. Sos ikan dan garam
serta bahan perasa jika berminat. Pastikan mengelegak.... dan tutupkan
api.
- Akhir sekali
masukkan perahan air limau.... Seimbangkan rasa masin dan
masam.....
Nasi Ayam Hakka
Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar
Kicap cair (Cap Camel)
Minyak Bijian Bawang merah 1 biji
Bawang putih 3 biji
1 ketul kecil halia
Beras 2 tin susu
1 sudu besar garam
1 sudu kecil Ajinamoto
Sedikit lada putih
Cara memasak:
- Rebus ayam
sehingga masak. Pastikan ia tidak direbus telalu lama. Kita boleh cucuk
paha ayam dengan chopstick, jika ia telah masak, paha ayam dengan senang
dapat ditembusi.
- Toskan ayam tersebut
dan letak atas pinggan. Kita mesti menabur kicap cair diikuti dengan
minyak bijian sewaktu ayam masih panas.
- Biar ayam
sejuk sehingga kita nampak minyak dari ayam tekeluar barulah kita
memotongnya. Ini untuk megelakkan daging ayam hancur sewaktu kita
memotong ketika panas.
- Air rebus
ayam digunakan dalam memasak nasi ayam. Pastikan kita tidak memasuk
terlalu banyak air rebusan tadi.(Sukatan air selalunya 1 inci lebih dari
paras beras)
- Tumiskan
halia, bawang putih dan bawang merah (Jangan terlalu garing).
- Masukan
tumisan tersebut ke dalam periuk nasi. Taruh garam, Ajinamoto dan lada
putih.
- Biar nasi
ayam masak dan sajikan selepas setengah jam.
Mee Rebus
Bahan-bahan:
1 paket mee kuning - celur
Bahan sayuran:
50 sen Taugeh - celur
Sedikit daun sup - hiris nipis
Sedikit daun bawang - hiris nipis
Bawang goreng
4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.
5 biji Cili hijau - dihiris nipis
Limau nipis/limau kasturi - di belah dua
Telur rebus - belah dua
Bahan-bahan kuah:
Sedikit minyak untuk menumis
4 sudu cili kering yang di kisar
3 biji bawang merah - kisar
3 sudu lengkuas yang di kisar
4 batang serai dikisar halus
2 biji bawang putih - kisar
RM 3 udang kering - kisar - lagi banyak lagi sedap.
300gm udang hidup - direbus dan kisar halus
1 kg ubi keledek merah - direbus dan blender halus
3 sudu gula atau secukup rasa
garam secukup rasa
Sedikit ajinomoto
4 sudu sos tomato
Air - agak-agaklah
Cara memasak:
- Tumiskan
bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, cili kering dan udang
kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi.
- Masukkan
udang hidup yang dikisar dan air rebusannya sekali.
- Masukkan
keledek yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya. bubuh garam,
gula, aji,sos tomato.
- Biarkan
mendidih dan siap untuk di hidang dan dimakan.....
Gulai Tempoyak Ikan Kembung
Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung (dipotong dua)
1 ikat taugeh kasar
1 cawan tempoyak
1 batang serai 10 biji cili padi
Serbuk kunyit
Garam
Cara memasak:
- Masukkan ikan
yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar
dan serai yang telah dititik.
- Tempoyak
dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
- Masukkan
serbuk kunyit dan garam
- Apabila
mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.
Ayam Golek Seri Pahang
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan)
300 gm bawng merah (dikisar halus)
5 cm halia (dititik)
2 sudu besar rempah kari ayam 2 keping asam gelugur
2 biji kelapa parut (diperah 3 cawan santan)
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
- Satukan
bawang merah, serai, serbuk kari, garam, gula, asam gelugur dan santan
di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas
api yang kecil selama 20 minit.
- Apabila kuah
hampir pekat, masukkan ayam dan kacau dari semasa ke semasa sehingga
ayam separuh masak.
- Angkat ayam
kemudian panggang di atas bara api selama 10 minit. Semasa dipanggang,
balik-balikkan ayam sambil disiram kuah yang selebihnya.
- Bila masak,
bolehlah dihias mengikut citarasa tersendiri. hidangkan bersama
minuman,
Kari Kepala Ikan
Bahan-bahan:
1 kg kepala ikan
50 gm bawang merah
30 gm halia (dikisar)
30 gm bawang putih (dikisar)
50 gm cili kering (dikisar)
50 gm ketumbar
40 gm serbuk jintan putih 30 gm serbuk kaskas
10 gm serbuk lada putih
40 gm serbuk kunyit
1 liter santan kelapa
20 gm garam
10 biji kacang bendi
6 biji terung
Cara memasak:
- Tumiskan
bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah
dicampurkan dengan sedikit air asam jawa.
- Kacau
sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga
sebati.
- Masukkan pula
terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak.
- Setelah
hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa secukup rasa.
Black Pepper Steak
Bahan-bahan:
1/2 kg daging (sebaik-baiknya batang pinang)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu teh lada hitam biji (boleh juga ganti dengan 1/2 sudu teh
lada serbuk, tapi rasanya kurang oomph!)
1 batang lobak merah (dihiris menyerong setebal 1/2 inci)
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
1 ulas bawang besar (dihiris membulat setebal 1/4 inci)
1/2 cawan cendawan butang (kalau yang sebiji-sebiji tu, belah
dua. Kalau yang dah siap hiris, tak payah buat apa-apa lagi dah)
1 biji buah tomato (dibelah 4 atau 6)
1/2 sudu teh tepung jagung dicampur dengan 2 sudu besar air
(untuk memekatkan kuah)
1/2 sudu teh gula atau secukup rasa
2 sudu besar minyak masak
Cara memasak:
- Daging
dihiris lebar dan setebal 1/2 inci. Bersihkan dan ketepikan.
- Kisar halus
bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.
- Masukkan
daging, bahan dikisar, lobak merah, kicap manis dan air ke dalam periuk
yang dalam.
- Masak atas
api sederhana / kecil sehingga daging empuk (pastikan kuahnya tak kering
dan tambah air, jika perlu).
- Sementara
daging dimasak, goreng bawang besar hingga layu. Angkat dan ketepikan.
Ulangi langkah ini dengan buah tomato.
- Apabila
daging dah empuk, masukkan bawang besar dan tomato berserta minyaknya,
cendawan butang, campuran tepung jagung dan gula secukup rasa.
- Masak atas
api kecil selama 3 - 5 minit lagi.
- Siap untuk
dihidang.
Tips:
Stik ini enak dimakan bersama "garlic toast" dan french
fries.
Gulai Tempoyak Ikan Kembung
Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung (dipotong dua)
1 ikat taugeh kasar
1 cawan tempoyak
1 batang serai 10 biji cili padi
Serbuk kunyit
Garam
Cara memasak:
- Masukkan ikan
yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar
dan serai yang telah dititik.
- Tempoyak
dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
- Masukkan
serbuk kunyit dan garam
- Apabila
mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.
Asam Pedas Tumis (Melaka)
Bahan-bahan:
ikan serkut/tenggiri/siakap/kembung/pari/sembilang/keli tapi
masak asam ni kalo melaka(sebelah merlimau)suka ikan parang rasanya lebih
sedap.ikan parang
7/8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sebesar ibu jari kaki belacan
kunyit hidup sebesar ibu jari tangan (boleh juga gunakan kunyit
serbuk)
air asam jawa
cili yang telah diblander(dapat yang digiling lebih sedap)
2 sudu besar kerisik(kelapa goreng)
sedikit halba
sedikit halia (sebesar separuh ibu jari)- agak-agak kuah dan
ikan banyak mana.
garam secukup rasa
perasa ajinomoto jika suka.
Cara memasak:
- Kunyit hidup
dan bawg putih ditumbuk lumat.
- kemudian
masukkan bwg merah ...tumbuk separuh lumat...masukkan belacan tumbukkan
juga.
- Panaskan
periuk dan minyak untuk menumis.
- Setelah
minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5 biji)tak boleh banyak
nanti pahit.halba untuk naik bau wanginya.
- Masukkan
bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi.kacau.
- Masukkan cili
yang telah diblander(7/8 sudu besar-tengoklah pekat ke cair cili mesin
tu)kkacau sebati masukkan kerisik.
- Tumiskan
dengan api sederhana sehingga garing (macam buat sambal)atau cili
berubah warna sedikit merah hitam.
- Setelah
garing masukkan air asam jawa.tambah air biasa tengoklah nak kuahnya
banyak mana /sesuai ngan ikan.
- Kacau biar
bahan tumis tadi sebati ngan kuah.
- Masukkan
ikan.kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit(usah ditumbuk
lumat)atau dihiris halus.
- Didihkan
kuah...masukkan garam dan perasa.
Tips :
Masak asam sebenarnya rasa asam(masam kuahnya) dengan pedasnya
mestilah seimbang.Ikannya mesti segar. Gunalah ikan parang next time guna
ikan lain...rasalah bezanya anda akan tahu....Tumisan lada dan bawangnya
mesti garing (jangan sampai hangit) jika tak tak sedap...
Soto Ayam
Bahan A
1 ekor ayam di potong ikut suka
3 biji bawang besar (potong 4)
5 ulas bawang putih (di ketuk je)
2 inci halia (di mayang)
2 ketul sub bunjut (cap apa pun tak kisah)
sedikit kayu kayan (bunga cengkeh, bunga lawang, kayu
manis)
Cara memasak:
- Semua bahan A
nie hendaklah direbus
- Bila ayam dah
empuk dan semua bahan tu dah sebati masukkan la garam, pak aji, gula
sikit.
Bahan B
10 bijik bawang merah
Cara memasak:
- Bawang ni di
goreng dengan minyak baru (minyak yang belum digunakan) minyak ni agak2
, jangan banyak sangat
- Bila dah
kuning tuangkan bawang ngan minyak tu kedalam sup yang dah masak
tu.
- Tutup periuk
sup supaya naik bau wangi bawang.
Bahan c
Daun sup dan daun Bawang
Di potong dan masukkan dalam sup tu.
Sambal
kicap
Bahan-bahan:
20 bijik cili api
2 bijik limau kasturi (kalau limau nipis 2 belah)
2 ulas bawang putih
kicap
sikit gula
Cara:
- Tumbuk cili
ngan bawang putih , bila dah lumat
- Masukkan
dalam mangkuk, selepas itu tuang kicap, gula dan perahkan limau.
- Sedia untuk
dimakan .
NASI PAPRIK
Bahan-bahan:
5 pinggan nasi putih panas
1/2 kilo isi ayam/daging
6 biji cili api, dihiris
3 ulas bawang merah, dimayang halus
2 ulas bawang putih, dimayang
1/2 btg serai dihiris
5 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
3 btg kacang panjang dipotong
2 sudu bawang goreng
Garam secukup rasa
sedikit minyak masak
Cara memasak:
- Panaskan
minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih. Bila kekuningan,
masukkan cili api. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, serai dan
sedikit air selepas menggelegak, masukkan isi ayam/daging.
- Masukkan
garam secukup rasa kemudian kacang panjang dan nasi putih. Goreng selama
3 minit. hidangkan.
Nasi Dagang
Bahan-bahan:
5 cawan beras nasi dagang ATAU (3 cawan beras pulut + 2 cawan
beras biasa)
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
2 sudu besar halba
10 ulas bawang merah kecil, mayang halus
6 ulas bawang putih, mayang halus
1½ inci halia, dihiris halus (seperti batang mancis)
Garam dan gula secukup rasa.
Cara memasak:
- Didihkan air
didalam periuk kukusan
- Gaul beras dan
santan cair dengan sedikit gula dan garam
- Alaskan
kukusan dengan kain kapas yang bersih (seelok-eloknya dua inci melebihi
paras bekas pengukus
- Masukkan
beras yang sudah bersantan kedalam pengukus dan kukus sehingga beras
masak
- Keluarkan
beras yang sudah masak, masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar
- Semasa masih
panas panas, gaul rata-rata dengan santan pekat (masuk sedikit-sedikit),
bawang merah, bawang putih, halia dan halba. Sesuaikan gula dan
garamnya.
- Hidang
panas-panas bersama kuah dan sambal kelapa.
Gulai
ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang
Bahan A
Dua ekor ikan tongkol sederhana besar
5 keping asam gelugor
2 inci halia, ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
Sesudu makan garam dan sesudu teh gula
Air untuk merebus (sekadar menutup ikan, lebihkan seinci)
Bahan B
Santan pekat dari satu biji kelapa
3 keping asam gelugor
5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
4 ulas bawang putih, ditumbuk
1 inci halia, ditumbuk
Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes
Satu sudu makan cili boh (kalau tak suka pedas,
tinggalkan)
1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam
jawa.
2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka (atau kalau di Kelantan
dipanggil "manisan")
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara memasak:
Rebus bahan A sehingga masak, dan renihkan selama setengah jam,
kemudian ambil ikan sahaja dan ketepikan.
Pijarkan minyak di dalam periuk
Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau
Masukkan rempah kari dan cili boh (jika guna) dan goreng sehingga
keluar minyak
Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan
ikan (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih
Masukkan santan pekat dan asam gelugor
Bila mendidih masukkan gula merah
Masukkan garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam,
keluarkan asam gelugor)
Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi
dagang.
Sambal
kelapa untuk Nasi Dagang
Bahan-bahan:
Kelapa parut (sebiji), disangrai sehingga perang
4 sudu makan gula kabung (manisan)
Sekeping ikan tongkol rebus, asingkan isinya sahaja
Cara memasak:
Tumbuk semua bahan-bahan sedikit demi sedikit. Pastikan kelapa
tidak pecah minyaknya. Kalau tidak suka terlalu manis boleh kurangkan
gulanya. Hidangkan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol dan sambal kelapa.
Boleh juga dimakan dengan sambal tumis dan acar timun.
Mee Bandung Muar (resepi asli Muar)
Bahan-bahan:
1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air (alternatively
boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas,
Muar)
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
¾ - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga
kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)
NOTE:
Mee bandung
asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato
puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya.
Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients.
Itu yang spoil tu.
Cara memasak:
- Blend cili
kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih &
bawang merah.
- Pijarkan
sedikit minyak didalam kuali
- Tumiskan
bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
- Masukkan sos
tiram
- Masukkan udang,
daging rebus (dan bahan no. 15 jika ada).
- Masukkan
batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
Untuk menghidang (Mee bandung
ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh"
sepinggan-sepinggan.)
- Ambil sedikit
kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
- Panaskan kuah
dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
- Masukkan
sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang
makan
- Masukkan
kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun
bawang, jika suka.
- Hidangkan.
Gulai nenas ikan kering orang utara
Bahan-bahan:
1 paket serbuk kari ikan / ikan kering
1 biji nenas
Isi / tulang ikan talang kering
Santan
garam
bawang merah
daun kari
minyak untuk menumis
Cara memasak :
- Ikan talang
direndam.
- Rebus nenas
yang telah dipotong bersama-sama dengan serbok kari sehingga hampir
kering dengan api sederhana. Kemudian masukkan santan dan ikan talang
tadi biarkan mendidih.
- Ketepikan.
Garam bubuh kemudian sebab gulai tersebut mungkin telah masin dari isi
ikan talang tersebut.(Rasa dulu)
- Bawang merah
dimayang kemudian ditumis didalam kuali bersama-sama dengan daun
kari.
- Setelah
garing masukkan bawang bersama-sama minyak tadi ke dalam gulai ikan
tadi.
- Kacau
sebentar kemudian tutup periuk tadi.
- Siap dan
boleh dimakan.
Ayam Bercili masak ketumbar
Bahan-bahan:
1/2 kg ayam
Serbuk kunyit gaulkan
Sedikit garam
6 biji bawang kecil
3 ulas bawang putihditumbuk lumat
sedikit halia
4 sudu besar biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis di mesin halus
4 sudu besar cili mesin/cili boh
2 asam keping
Cara memasak:
- Goreng ayam
sehingga garing. Setelah garing bolehlah diangkat dan ketepikan.
- Tumiskan
bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau kedalam minyak lebihan
ayam tadi (agak-agak minyak dengan bahan yang hendak dibuat sambalnya).
- Masukkan cili
mesin/cili boh sehingga pecah minyak.
- Kemudian
masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dimesin. Jika nampak pekat
tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).
- Masukkan
asam keping, sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian masukkan ayam yang
telah digoreng tadi dan gaulkan. Hidangkan
Ayam Masak Lomak Cili Api Nogori Style
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar))
30 ulas cili api/padi (ikut suka - kalau tak tahan pedas boleh
kurangkan sikit)
1 inci kunyit hidup
2-3 batang serai (dititik)
santan (dr sebiji kelapa)
2-3 ulas bawang putih & merah (utk ayam bandar saja -
hilangkan bau hanyir)
Cara memasak:
- Tumbuk cili
api + kunyit hidup + bawang putih & merah selumat2nya..
- Bahan (1)
tadi digaulkan dgn ayam didlm kuali beserta serai yang dititik
- Kecutkan ayam
dengan bahan2 tadi supaya mesra hingga kering airnya
- Masukkan
santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
- Perisakan dgn
garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure)
- Tunggu hingga
kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..
Nota:
Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan
kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk. |
No comments:
Post a Comment